Makelaardij de Terp
Makelaardij de Terp
De belangrijke rol van de WOZ-waarde bij de verkoop van jouw huis - Makelaardij de Terp
Makelaardij de Terp
Foto voor bij blog over woning verduurzamen
De impact van duurzaamheid op de aankoop en verkoop van een huis
oktober 11, 2023
Afbeelding over het bepalen van een huurprijs
De juiste huurprijs bepalen
oktober 11, 2023

De belangrijke rol van de WOZ-waarde bij de verkoop van jouw huis

In deze blog willen we graag de doelen van de WOZ-waarde, de vaststellingsprocedure, de mogelijkheid tot bezwaar en de invloed ervan op de verkoopwaarde van jouw huis bespreken. Lees verder om meer inzicht te krijgen in deze essentiële aspecten van de WOZ-waarde.

Wat is het doel van de WOZ-waarde van je huis?

Het voornaamste doel van de WOZ-waarde, ook wel bekend als de Waardering Onroerende Zaken, is het vaststellen van de waarde van onroerend goed voor belastingdoeleinden. Deze waarde is van invloed op de berekening van de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting. Daarnaast kan de WOZ-waarde ook consequenties hebben voor andere belastingen, zoals de inkomstenbelasting bij verhuur van een woning.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

Als makelaars zijn we goed bekend met de vaststellingsprocedure van de WOZ-waarde. Elk jaar wordt deze waarde door de gemeente bepaald. Hierbij worden verschillende factoren in overweging genomen, zoals de ligging, het type woning, de oppervlakte, de staat van onderhoud en vergelijkbare verkopen in de omgeving. De gemeente maakt gebruik van een taxatiemodel om de waarde te berekenen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de WOZ-waarde een schatting is en niet altijd overeenkomt met de werkelijke marktwaarde van het huis.

Wat als je het niet eens bent met de WOZ-waarde?

Stel je voor dat je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde van je huis. Gelukkig heb je de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen bij de gemeente. Het is essentieel om dit binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking te doen. Het kan verstandig zijn om bij het indienen van het bezwaar de hulp in te schakelen van een deskundige, zoals een taxateur. Deze kan een objectieve waardebepaling uitvoeren en jouw bezwaar onderbouwen. Vervolgens beoordeelt de gemeente jouw bezwaar en stellen zij, indien zij het met je eens zijn, een herziene WOZ-waarde vast.

Heeft de WOZ-waarde invloed op de verkoopwaarde van jouw huis?

Hoewel de WOZ-waarde een indicatie geeft van de waarde van je huis, is het belangrijk om te realiseren dat deze niet altijd overeenkomt met de werkelijke marktwaarde. Potentiële kopers zullen hun eigen onderzoek doen en mogelijk een onafhankelijke taxatie laten uitvoeren voordat ze een bod uitbrengen. De uiteindelijke verkoopwaarde wordt bepaald door diverse factoren, waaronder de vraag en het aanbod in de markt en de specifieke kenmerken van de woning. Hoewel de WOZ-waarde niet rechtstreeks de verkoopwaarde bepaalt, kan het wel een rol spelen bij de verkoop van je huis. Een gunstige WOZ-waarde kan potentiële kopers positief beïnvloeden en een indicatie geven van de waarde van het huis. Het kan ook een signaal zijn over de waardeontwikkeling van de buurt. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat het uiteindelijke doel is om de beste verkoopwaarde te realiseren, ongeacht de WOZ-waarde.

 

Als ervaren makelaars op de Utrechtse Heuvelrug staan we altijd klaar om jou te begeleiden bij het verkoopproces van jouw huis, inclusief de invloed van de WOZ-waarde. We kunnen je adviseren over de beste verkoopstrategie en onderhandelen met potentiële kopers om de maximale waarde voor jouw woning te behalen. Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over de WOZ-waarde of andere aspecten van de verkoop van je huis. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je met vertrouwen jouw vastgoeddromen kunt realiseren.

 

De belangrijke rol van de WOZ-waarde bij de verkoop van jouw huis
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken, gaat u hiermee akkoord.